Feb 1, 2022

Slovenský start up AgeVolt získal certifikát výnimočnosti Seal of Excellence, ktorý udeľovala Európska Komisia najsľubnejším európskym inovatívnym projektom.


 


 

Projekt slovenského nabíjacieho systému AgeVolt vstúpil na trh začiatkom roka 2020 a vďaka certifikátu Seal of Excellence dostane z grantu Ministerstva hospodárstva SR takmer 1,8 milióna EUR na jeho vývoj.

 

BRATISLAVA, 25. 01. 2022 – Spoločnosť AgeVolt zaujala inovatívnym nabíjacím systémom pre elektromobily a komplexným riešením pre všetkých majiteľov parkovacích miest. Tí môžu vďaka meraniu aktuálneho odberu budovy a regulácii nabíjacieho výkonu využiť existujúcu elektrickú prípojku bez obáv z preťaženia siete a nutnosti navýšiť hodnotu ističa alebo rezervovanej kapacity. Akýkoľvek majiteľ parkovacieho miesta, od biznis budov po rodinné domy, môže nabíjať vlastné elektromobily, a zároveň službu nabíjania ponúknuť verejnosti. Na rozdiel od aktuálne presadzovanej politiky operátorov nabíjacích bodov si majiteľ nabíjacej stanice môže nastaviť vlastné podmienky nabíjanie, ako aj vizuál nabíjacej infraštruktúry. Mesačné poplatky sa mu pritom nenavýšia. Siete predajní, hotely či nákupné centrá oceňujú možnosť prepájania nabíjania so svojím vernostným programom či podporou marketingu.

 

“Toto ocenenie predstavuje pre AgeVolt dôležitý míľnik. Vďaka grantu budeme schopní začať budovať úplne nový prístup k nabíjaniu elektromobilov. Ten bude alternatívou k aktuálnej snahe o dominanciu prevádzkovateľov nabíjacích staníc. S AgeVoltom bude elektromobilita skutočne udržateľná a prospešná pre spoločnosť na mnohých úrovniach,” uviedol zakladateľ spoločnosti AgeVolt, Ján Zuštiak.

 

Cieľom projektu je vytvoriť jedinečný obchodný model, zameraný na exponenciálne rastúci trh s elektromobilitou a podporiť tak rozvoj elektromobility sprístupnením pohodlného nabíjania pri optimálnej distribúcii elektrickej energie. Projekt prinesie prelomové riešenie AgeVolt – komplexný digitálny ekosystém nabíjania pre elektromobily. To pozostáva z viacerých integrovaných ekologických produktov - inteligentných nabíjacích staníc pre elektromobily, inteligentného systému riadenia elektrickej energie a digitálnej platformy AgeVolt, vytvorenej na blockchainovej technológii. AgeVolt ekosystém zjednodušuje a sprístupňuje nabíjanie elektromobilov, uľahčuje dynamické vyvažovanie dopytu po elektrickej energii a zároveň znižuje celkové náklady na vlastníctvo nabíjacích staníc.

 

Projektové aktivity prebiehajú od 1.6.2021 do 31.5.2023 a zahŕňajú HW a SW vývoj, aktivity spojené so vstupom na 10 trhov najmä okolitých krajín a EÚ, ako aj ochranu duševného vlastníctva a projektové riadenie. Projektové aktivity budú prebiehať v Bratislavskom samosprávnom kraji. Projekt prispeje k rozvoju inovatívneho potenciálu SR a EÚ, k jeho prieniku na zahraničné trhy, ako aj k podpore napĺňania environmentálnych cieľov OSN, ku ktorým sa SR zaviazala. Zmluva o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 1 758 750,00 EUR bola podpísaná 25.1.2022

 

O AgeVolt

Projekt slovenského nabíjacieho systému AgeVolt vstúpil na trh začiatkom roka 2020. Spoločnosť sídliaca v Bratislave je držiteľom certifikátu výnimočnosti Seal of Excellence, ktorý udeľovala Európska komisia najsľubnejším európskym inovatívnym projektom. Vďaka tomu dostane z grantu Ministerstva hospodárstva SR do konca tohto roka 1,8 milióna EUR na ďalší rozvoj.

 

Od svojho vzniku sa AgeVolt dostal do TOP 10 viacerých svetových súťaží pre startupy a obstál v konkurencii stoviek inovatívnych firiem. Tento rok sa dostal na prestížny globálny zoznam #SET100 ako jeden zo 100 najinovatívnejších startupov v energetickom a mobilnom sektore. Na vývoji nových technológií AgeVolt spolupracuje s Národným batériovým centrom a Slovenskou akadémiou vied, zároveň vyvíja novinky v spolupráci s DXC Technology, ABB či Engie Slovakia. V súčasnosti sú v prevádzke desiatky nabíjačiek AgeVolt na Slovensku a v Českej republike, na najbližšie obdobie sú naprojektované stovky ďalších.

 

O investoroch

InoBat je slovenská spoločnosť pre výskum, vývoj a energetické riešenia založená v roku 2019, ktorá sa zameriava na kompletný životný cyklus a dotýka sa každej časti hodnotového reťazca batérií, vrátane výskumu a vývoja, výroby, recyklácie, skladovania energie a nabíjania. Jej hlavný projekt InoBat Auto sa má stať popredným dodávateľom batérií pre elektromobily v Európe vďaka vynikajúcim možnostiam výskumu a vývoja a schopnosti vytvárať vysokoobjemové batérie pre EV šité na mieru s rýchlejšou dobou vývoja, ako je bežné v odvetví. www.inobat.eu IPM Group je spoločnosť zaoberajúca sa asset managementom. Špecializuje sa na investície do triedy aktív InfraTech, ktoré poskytujú priekopnícke technológie s infraštruktúrou potrebnou na zabezpečenie dlhodobého rastu.

IPM sa zameriava na investície do spoločností, ktoré sú schopné vyriešiť niektoré z najnaliehavejších problémov sveta v sektoroch energetiky, mobility a digitálnej infraštruktúry. www.ipmllp.com

Venture to Future Fund (VFF) je výsledkom spoločnej iniciatívy Európskej investičnej banky (EIB) a Ministerstva financií SR prostredníctvom Slovak Investment Holding. Fond bol založený v roku 2019 a svojim nastavením ide o prvý venture capital fond daného typu v CEE regióne, ktorému sa podarilo získať kapitál od EIB. VFF je zameraný predovšetkým na podporu a rozvoj trhu rizikového kapitálu pre malé a stredné podniky na Slovensku a v EÚ. Investičná stratégia fondu spočíva v podpore inovatívnych spoločností v rastovej fáze ich životného cyklu s potenciálom expanzie na európske a globálne trhy. Fond disponuje prostriedkami v objeme vyše 40 miliónov eur. www.vff.sk