8.9.2020

AGEVOLT – ‚AIRBNB‘ VO SVETE ELEKTROMOBILITY

Je elektromobilita skutočne ekologická? Aká dôležitá bude rýchlosť nabíjania? Odpovedáme na veľké otázky zo sveta elektrických áut.

 

Dnes (9. septembra) je prvý Svetový deň elektromobilov. A zároveň v týchto dňoch uplynul rok, odkedy AgeVolt dostal svoje meno a začal sa postupne etablovať na trhu. A tak oslavujeme dvojnásobne – myšlienku elektromobility ako takej a zároveň vznik nášho prístupu k nej. Ojedinelého a skutočne udržateľného.

Je elektromobilita skutočne ekologická?

Otázka ekológie a „čistoty“ elektromobility je prinajmenšom diskutabilná. Odporcovia jej vyčítajú výrobu a likvidáciu batérií, ale aj extrémnu záťaž životného prostredia v krajinách, kde elektrina stojí a padá na uhoľných elektrárňach (napríklad Poľsko).

Nejdeme sa tváriť, že elektromobilita je len super a green. Lebo nie je. Vidíme to trochu prozaickejšie. O pár desaťročí (odborníci sa stále hádajú, o koľko presne) našej zemi dôjde ropa. Či sa nám to páči alebo nie, ak sa nič nezmení, bude to kríza obrovských rozmerov.

Elektromobilitu teda vnímame ako cestu. Áno, je ešte v plienkach a nie je ideálna. Ale je priechodná.

Zvládneme masívne nabíjanie?

Aktuálne ľudí zaujíma najmä rýchlosť, akou sa ich auto nabije. Tak si teraz predstavme, že po našich cestách jazdia tisícky elektromobilov. Ak by sme šli cestou rýchlonabíjačiek a chceli uspokojiť dopyt všetkých vlastníkov elektromobilov, pravdepodobne by sme smerovali ku kolapsu. Alebo by sme potrebovali tisíce nových elektrických stĺpov, trafostaníc aj ističov. A presne na toto sme našli ten správny recept.

Nabíjanie spájame s energymanagementom budov

Všetko ide dopredu. Aj časy, kedy ste zúfalí hľadali miesto v kaviarni so zástrčkou, aby ste dobili notebook či telefón, sú preč. Nabíjať sa dá prakticky všade a rôznymi spôsobmi. Postupne to tak bude aj s elektromobilmi. Nabíjačkami budú postupne vybavené všetky parkovacie miesta, aby ste sa mohli „dobiť“, kým pôjdete k zubárovi či na nákup.

Náš nabíjací systém je však rozumný. Nedovolí, aby vám vyhodilo ističe, ak budete nabíjať svoje auto a zároveň variť a prať. Nedovolí, aby firmy platili nehorázne pokuty za prekračovanie rezervovanej kapacity. Všetko krásne rozloží. Rozumne a hospodárne.

Nový systém v štýle Airbnb

Pri hľadaní toho správneho investora sa nás často pýtajú, prečo ideme na trh s nabíjacími stanicami, keď ich je už vo svete toľko a sú v mnohých krajinách veľmi dobre etablované. Je tam prisilná konkurencia. Kašlite na to.

My odpovedáme, že to je akoby ste zakladateľom Airbnb povedali, „Kašlite na sieť ubytovania. Pozrite, koľko už je vo svete hotelov a penziónov.“ Okrem udržateľného energymanagementu totiž ponúkame všetkým našim klientom aj možnosť zarobiť. Nielen tým, že prenajmete prevádzkovateľom nabíjačiek parkovacie miesto. Sami si nabíjačku kúpte, dajte si ju na svoje parkovisko alebo hoci aj vyveďte kábel pred váš dom, pripojte sa do siete verejných nabíjačiek a zarábajte. Sami si určite cenu, sami si určite pravidlá kto, kedy a koľko môže nabíjať. Je to také jednoduché. Airbnb hovorí, „Máte voľnú izbu? Prenajmite ju!“ My hovoríme, „Máte elektrickú prípojku? Tak na čo ešte čakáte?“