May 31, 2022

POROVNANIE TANKOVANIA: ELEKTROMOBIL VERZUS AUTO NA PALIVOVÝ POHON

Klasický spôsob tankovania áut poznáme všetci. Ako však funguje nabíjanie elektromobilov? A aké dlhodobé benefity vám môže priniesť? V čom je tankovanie takéhoto auta výhodnejšie? Pozrite sa, ako z toho viete vyťažiť.

Elektromobil a jeho nabíjanie vás vyjde lacnejšie

Jednou z vecí, ktorú riešime medzi prvými pri kúpe auta, je jeho cena a prevádzkové náklady. Tie potom prepočítavame a zisťujeme, či sa nám takáto kúpa finančne oplatí.

Na porovnanie ceny spotreby spaľovacích motorov a elektrických motorov sa pozrel aj portál mojelektromobil.sk, ktorý zistil, že spotreba elektromobilov vychádza oveľa lacnejšie ako spotreba klasických áut. Na to, aby sa vám rozdiel vyrovnal, by ste museli so spaľovacím motorom jazdiť so spotrebou približne 2 litre na 100 kilometrov, čo je však nereálne. 

Nabíjanie elektromobilov, domáce či verejné, čo vám umožní napríklad systém Wallbox od AgeVolt, vás teda vyjde omnoho lacnejšie. Je to aj vďaka tomu, že za správu nabíjacej stanice neplatíte žiadne ďalšie poplatky.

Elektromobil je čistejší ako spaľovacie auto

V globálnom porovnaní emisií na portáli mojelektromobil.sk vyšlo, že aj pri zarátaní tých z výroby elektriny nutnej na pohon elektromobilov, je uhlíková stopa omnoho nižšia ako pri klasických motoroch. Toto je aj napriek tomu, že výroba elektromobilov je energeticky náročnejšia. Zistilo sa, že elektromobily majú za svoj životný cyklus až o 69% nižšie emisie ako vozidlo fungujúce na spaľovací pohon. Nižšej uhlíkovej stope v budúcnosti dopomôže aj recyklácia batérií. Vybratím si elektromobilu, a teda aj elektrického spôsobu nabíjania, okrem svojej peňaženky pomôžete i životnému prostrediu.

Dostupnosť tankovania

Všetci vieme, aké jednoduché je natankovať si auto so spaľovacím motorom. Stačí jednoducho nájsť benzínku niekde po ceste a za chvíľu máte plnú nádrž. 

Nabíjanie elektromobilu sa však vníma ako omnoho ťažšie, a ako ťažšie dostupné bolo opísané aj v jednej štúdiiNa Slovensku sa nachádzajú nabíjačky každých 60 kilometrov.

S novým systémom AgeVolt môže však byť nabíjanie skutočne jednoduché. Vlastná sieť nabíjacích staníc AgeVolt bola spustená v roku 2021 a ponúka dva základné druhy nabíjacích staníc. Jedným je Wallbox, ktorý vám umožní nabiť si auto v pohodlí domova, a druhým je Pillar, využiteľný pre parkoviská a väčšie plochy. Veľkou výhodou tejto siete je, že nabíjacia štruktúra funguje na princípe zdieľania nabíjačiek a jeden systém utiahne až 100 nabíjacích staníc, čiže nie je nutné riešiť novú prípojku. Týmto sa tiež znižujú náklady na vybudovanie nabíjacej infraštruktúry.

Spoľahlivosť nabíjania

Ako fungujú benzínové pumpy, ako veľa času na nich strávime, a aký výsledok môžeme očakávať, vieme všetci. Pri využití systému AgeVolt sa však taktiež netreba báť o spoľahlivý výsledok či rýchlosť nabíjania. Nabíjanie je riadené cez inteligentný systém, ktorý monitoruje aktuálnu spotrebu budovy a v reálnom čase tiež rozhoduje o výkone nabíjania elektromobilu. Vďaka tomuto systému nehrozí výpadok prúdu ani preťaženie kabeláže. Tú systém dobre pozná a vie sa mu tým pádom vyhnúť, ako aj nastaviť optimálny výkon nabíjania. V prípade využitia systému Pillar na parkoviskách dokáže rozoznať VIP automobily, ktorým vie dať prioritu a uvoľniť pre ne vyšší výkon.

Systém sa dá taktiež zdieľať s verejnosťou, prepojiť s účtovným či dochádzkovým systémom a poskytuje prehľad nad spotrebou celej budovy. Do budúcnosti s ním rátajú aj developeri, a postupne ho teda nájdete vo veľkých nákupných centrách, hoteloch, či reštauráciách. 

Tento jedinečný systém nabíjania automobilov ocenila aj Európska komisia certifikátom Seal of Excellence. Jeho ambíciou je zefektívniť, zjednodušiť a skvalitniť prechod spoločností zo spaľovacích motorov na elektrické. Zapojte sa do siete nabíjacích staníc aj vy, a začnite si užívať jej benefity. Možno časom budete môcť využívať nabíjanie elektromobilu úplne zadarmo. To už stojí za zváženie, čo poviete?