Aug 29, 2022

AKO PORAZIŤ ZÁVISLOSŤ NA ROPE? TOTO JE RIEŠENIE, DOSTUPNÉ NA SLOVENSKU

Elektromobilita rieši okrem ekológie aj problém závislosti na rope. Čo by ste povedali na to, keby ste prestali riešiť dostupnosť a cenu benzínu a namiesto toho nabíjali elektromobil prakticky zadarmo? Časom sa k tomu viete dopracovať. Pozrite sa, ako.

Závislosť na rope ako ekologický i hospodársky problém

CO2 a emisie sú dlhodobým vážnym problémom, ktorý sa mnohé krajiny pokúšajú už roky eliminovať. Ťažba ropy prispieva ku globálnemu otepľovaniu a havárie plošín spôsobujú ekologické katastrofy. No i napriek všetkým ekologickým rizikám sa ideme stále za touto nerastnou surovinou „potrhať”. Ropné veľmoci nás držia nakrátko. Nevyhnutnosť ropy a palív z nej spôsobujú našu závislosť. Najhoršie sú krízové obdobia, ktoré zamávajú cenami i podmienkami a my tak strácame akúkoľvek istotu.

Informácie z jari 2022 ukazujú na jeden zásadný problém v súvislosti s vojnou na Ukrajine a „odstrihovaním” sa od ruských zdrojov. Slovensko je v stredoeurópskom priestore najviac závislé na ruskej rope. Takmer stopercentne. Napríklad bratislavský Slovnaft odoberá z Ruska skoro 97 percent ropy.

 

Ako dosiahnuť v doprave nezávislosť?

Riešením sú lokálne zdroje energie, elektrina a flexibilné možnosti tankovania / nabíjania elektromobilov. Skôr či neskôr nás čaká prechod zo spaľovacích na elektrické motory, keďže Európska únia už dávnejšie prišla s návrhom ukončiť výrobu áut s prvým typom motorov. A to do roku 2035. No tešte sa, elektromobilita vám prinesie väčšiu nezávislosť a benefity. Veď posúďte sami:

Spotreba elektromobilov vychádza aj v týchto ekonomicky náročnejších časoch oveľa lacnejšie. Autá s palivovým motorom sa zďaleka nechytajú. Vďaka inteligentným prvkom si tiež viete nastaviť a ustrážiť optimálny výkon nabíjania. Vyhnúť sa tak výpadkom, preťaženiu a rôznym ďalším problémom. Takisto sa netreba báť už ani hustoty nabíjacích staníc. Slovensko je nimi posiate pomerne husto, približne každých 60 kilometrov. Máte fotovoltiku? Využite zvyšky tejto energie na nabíjanie. Funguje to. Pomocou elektromobility je tiež možné podporovať a rozvíjať ďalšie služby na regionálnej i celoslovenskej úrovni.

 

Nabíjanie elektromobilov s pridanou hodnotou

Aj na Slovensku už máme možnosť nabíjania elektromobilov, prepojeného s ďalšími službami. Zapája tak lokálnych hráčov. Slúži ako podpora primárneho biznisu.

V roku 2021 vznikla u nás mohutná nabíjacia infraštruktúra s inteligentnými prvkami. Funguje na princípe zdieľania súkromných nabíjačiek. Zabezpečí tiež špičkový monitoring a optimalizáciu. Dokáže prepojiť nabíjanie automobilov s energetickým manažmentom budovy, účtovným či dochádzkovým systémom. Všetky potrebné dáta získate prostredníctvom aplikácie. Ide o jedinečný energeticky udržateľný systém AgeVolt, ktorý získal ocenenie Seal of Excellence od Európskej komisie ako jeden z najsľubnejších európskych inovatívnych projektov. 

A prečo sa ešte oplatí byť jeho súčasťou? Nečakajú vás žiadne mesačné poplatky. Skôr naopak, postupne s AgeVolt začnete zarábať a časom možno získate privilégium nabíjať svoj elektromobil úplne zadarmo. Systém tiež dokáže rozoznať VIP členov a uvoľní pre nich vyšší výkon. Môžete ho využiť na promovanie vlastného tovaru a služieb.

Vybrať si aktuálne môžete spomedzi 4 typov modulárnych nabíjacích staníc – Wallbox One, Wallbox Next, Pillar Edge, Streetlight.