Sep 6, 2022

NAJVÄČŠIE PROBLÉMY ELEKTROMOBILITY A RIEŠENIA DO BUDÚCNOSTI: VÝROBA BATÉRIÍ, MATERIÁLY, LIKVIDÁCIA, ZÁPCHY…

Samotné nabíjanie elektromobilov sa vám už nezdá problematické, ale od kúpy vás odrádzajú ekologická stránka a niektoré nezodpovedané otázky? Posvieťme si na ne. Aké sú možné riešenia, ktoré pomôžu doriešiť závažné problémy na poli elektromobility do blízkej budúcnosti?

(Ne)ekologická výroba batérií a nové materiály do nich

Na výrobu batérií sa v súčasnosti používajú Lítium-Iónové články. Takáto výroba je pomerne náročná a spôsobuje viaceré problémy. Sú potrebné kladné a záporné elektródy spolu s elektrolytom. Záporné elektródy sú väčšinou vyrobené z uhlíka alebo grafitu, pozitívne sú vyrobené z oxidu kovov a elektrolyt je zložený zo soli lítia v organickom rozpúšťadle. Hoci sú výrobcovia elektromobilov a batérií pod ekologickým dohľadom, je potrebné do budúcnosti hľadať alternatívy. Jednou z nich je aktuálne nádejná silikónovo-karbónová technológia, používajúca namiesto grafitových anód kremíkové. Tým by sa vyriešila dilema s nedostatkom grafitu a stúpaním výrobných cien batérií. 

Problému sa venuje aj Európska komisia, ktoré tento bod vytýčila aj v rámci projektu European Battery Innovation. Má sa venovať výskumu a vývoju inovatívnych a udržateľných batériových materiálov, článkov a systémov pre automobilový priemysel.

 

Privysoká hmotnosť batérií do elektromobilov

Váha batérie zvyšuje jej spotrebu a negatívne ovplyvňuje jazdné vlastnosti. Momentálne sa ich hmotnosť pohybuje okolo pol kila. Je teda do blízkej budúcnosti nevyhnutné začať používať tenšie plechy. Staviť na iné technológie (nádejná silikónovo-karbónová) a materiály. Takisto sa snažiť pri samotných elektromobiloch znížiť hmotnosť karosérie a ostatných komponentov.

 

Ekologická likvidácia už nefunkčných batérií do elektromobilov

Batérie vydržia na nabíjanie elektromobilov približne 1000 cyklov. Dobrou správou je, že aj vtedy, keď doslúžia, nie je to pre životné prostredie až také hrozné. Viac ako 95 percent materiálu z použitých batérií sa dá totižto recyklovať. Vďaka projektu European Battery Innovation z roku 2021 je možné použitým batériám tiež vdýchnuť nový život. Použiť ich pri výrobe druhotných batériových modulov v energetickom sektore, v menej dynamických aplikáciách.

 

Čo budú robiť autá v kolóne, keď sa vybijú? 

Ono sa to až tak ľahko nestane, pokiaľ budete mať o svojom elektromobile dostatočný prehľad. V zápche môže dokonca obstáť lepšie ako klasické auto. Podľa jedného testu, ktorý sa realizoval v americkom štáte Virginia má elektromobil šancu prežiť v kolóne niekoľko hodín. A ak by ste predsa len uviazli v zápche s nedostatočne nabitou batériou, riešením pri  kompletnom vybití je asistenčná služba. Tá vaše vozidlo dopraví na miesto, kde už ho zachráni nabíjacia stanica

Ešte stále máte pochybnosti o tom, či sa oplatí prechod na elektromobilitu? Možno vás presvedčí aj energeticky úsporný systém nabíjacích staníc AgeVolt, ktorý je aj držiteľom niekoľkých ocenení za inovácie v tejto oblasti. Má k dispozícii aj domáci wallbox pre inteligentné a dynamické riadenie výkonu nabíjania podľa dostupnej kapacity. Tiež počíta s prepojením na fotovoltické panely. Staňte sa i vy súčasťou takejto siete.