Jul 12, 2022

HROZÍ V BLÍZKEJ BUDÚCNOSTI NEDOSTATOK ELEKTRICKEJ ENERGIE PRE VEĽKÝ POČET ELEKTROMOBILOV? AKÁ JE PRAVDA?

Mnohí sa obávajú, že s príchodom veľkého množstva elektromobilov a nabíjacích staníc hrozí celkový nedostatok elektrickej energie. Nakoľko sú tieto obavy opodstatnené? Čo hovoria aktuálne čísla a do akej miery sme na Slovensku pokročili vo vybavenosti a bezpečnosti?

 

Prečo sa neobávať nedostatku elektrickej energie?

Maximálne 30 percent

Aktuálne čísla sa nesú v pozitívnom duchu. Nedostatok elektrickej energie jednoznačne nehrozí. Aj keby sa o pár rokov všetky autá nahradili elektromobilmi a na Slovensku by značne zhustla sieť nabíjacích staníc, spotreba elektrickej energie by stúpla maximálne o 30 percent.

Expertíza z dielne spoločnosti AgeVolt prináša pre lepšiu predstavu ešte konkrétnejšie čísla: Na Slovensku priemerne osobná a nákladná doprava spotrebuje 2 534-tisíc ton paliva ≅ 5 000 GWh energie ≅ 15% spotreby elektrickej energie celého Slovenska.

Z toho nám vyplýva jediné: Aj keby v blízkej budúcnosti celá doprava s výnimkou leteckej prešla na elektrickú, máme výrobnú kapacitu a distribučnú sústavu spôsobilú na pokrytie celkového dopytu po elektrickej energii.

Spoľahlivá distribučná sieť

Takisto ani obavy o výpadky prúdu alebo nedostatočnú distribučnú sieť nie sú na mieste. Dnes už nabíjaním elektromobilov distribučnú sústavu nepreťažíte. Na Slovensku nájdete siete elektrických nabíjacích staníc, ktoré sú v tomto úplne bezpečné. Napríklad AgeVolt. Inteligentný systém riadenia monitoruje aktuálnu spotrebu budovy a v reálnom čase rozhoduje o výkone nabíjania elektromobilu. Všetko je tak bezpečne pod kontrolou.

Prejdite na elektrinu – je to istota 

Ako vidíte, v prípade elektriny sa už ničoho obávať netreba. Je spoľahlivá a cenovo stabilnejšia než ropa. Zaobstarajte si auto na elektrický pohon. Buďte o krok vpred a využívajte rôzne výhody tohto typu dopravy. Ekologickosť, menej starostí so servisom, či špeciálne pruhy. 

Nabíjanie elektromobilu môže byť pre vás dokonca ziskové, ak sa zapojíte do udržateľnej siete AgeVolt. Vyberte si z dvoch základných riešení. Wallbox na súkromné nabíjanie či Pillar pre verejné alebo privátne parkoviská. Používajte inteligentnú aplikáciu s detailnými prehľadmi a buďte super moderný vodič, ktorý je príkladom toho, ako by mal vyzerať ideálny prechod z palivového vozidla na elektrické.