3.5.2022

PREČO JE SLOVENSKO DOBROU KRAJINOU NA KÚPU ELEKTROMOBILU A AKO HO U NÁS VÝHODNE NABÍJAŤ?

Váhate nad kúpou elektromobilu, lebo máte pocit, že Slovensko na ne ešte nie je dostatočne vybavené? Zamýšľate sa najmä nad efektívnym nabíjaním elektromobilov? Od minulého roka už to nie je žiaden problém.

Pomaličky sa to rozbieha…

Po slovenských cestách sa stále pohybuje pomerne málo elektromobilov a hybridných áut. Okolo dvoch tisícok (podľa informácii RTVS zo začiatku roka 2022). Zmeniť to môže rezort hospodárstva, ktorý plánuje do roku 2026 rozšíriť počet nabíjacích staníc za niekoľko miliónov eur. No činia sa už i jednotlivé samosprávy. S poskytovaním komplexných služieb pre nabíjanie elektromobilov. Takisto veľké spoločnosti, podnikatelia i súkromné osoby hľadajú spôsoby, ako ochrániť životné prostredie. A tým je aj výber auta. Elektrické vozové parky si zriaďujú nielen vo vláde a na polícii. Postupne na ne prechádzajú kuriérske spoločnosti.

 

Má to viacero výhod. Elektromobily sú menej náročné na údržbu a majú menej súčiastok. Tiež spôsobujú menší hluk. Ušetrí sa na spotrebe pohonných látok a na servise. Dĺžka nabíjania sa postupne skracuje na niečo vyše polhodiny a samotná výdrž batérie sa posúva vyššie, smerom až ku 400-500 kilometrom. No a keďže cena ropy bude neustále stúpať a nároky životného prostredia tiež nemôžeme donekonečna ignorovať, klasickým spaľovacím motorom o pár rokov zrejme odzvoní…

 

Budúcnosť elektromobility na Slovensku

Vedeli ste, že vďaka komplexnému riešeniu na kľúč AgeVolt je možné pomocou systému nabíjacích staníc na Slovensku rozvinúť aj ďalšie služby daného mesta či obce, zdieľať ho ďalej, profitovať z neho? Nemusíte ani nič nanovo budovať. Využijete to, čo už máte. A na nabíjací systém AgeVolt sa pripojíte prostredníctvom už existujúcej prípojky. 

Táto sieť vám ponúkne oveľa viac než len potrebné dobitie elektromobilu. Synchronizáciu s internými systémami, prioritizáciu, benefity… AgeVolt má ambíciu zefektívniť, zjednodušiť a skvalitniť prechod spoločností zo spaľovacích motorov na elektrické. V blízkej budúcnosti s ním na Slovensku počítajú aj developeri. Tí plánujú k svojim stavbám postupne doplniť širokú sieť nabíjacích staníc.

 

Ako funguje AgeVolt?

AgeVolt funguje od roku 2021 na princípe zdieľania súkromných nabíjačiek. Ide o energeticky udržateľný systém. Utiahne až 100 nabíjacích staníc. Prepája nabíjanie elektromobilov s energetickým manažmentom budovy. Teda monitoruje aktuálnu spotrebu budovy a pozná tak maximálne zaťaženie kabeláže. Na základe toho dokáže rozhodnúť o vhodnom výkone nabíjania. Systém dokonca na parkovisku rozozná, ktorým automobilom má dať prioritu a uvoľniť pre ne vyšší výkon. 

Pomocou aplikácie AgeVolt majitelia elektromobilov uvidia, ktoré miesta ponúkajú možnosť pripojenia sa do siete verejne dostupných nabíjačiek. Okrem toho majú tiež k dispozícii všetky potrebné dáta a prehľady, môžu sa spoľahnúť na pokročilé inteligentné funkcie. 

Aké nabíjacie stanice ponúka AgeVolt?

Máte na výber z dvoch základných možností. Obe disponujú pokročilými inteligentnými funkciami, intuitívnym obslužným softvérom, kompatibilným s aplikáciou AgeVolt. Prvou je Wallbox vhodný do domácností na súkromné nabíjanie. Druhou je Pillar pre všetky vonkajšie aj vnútorné, verejné alebo privátne parkoviská. Možnosť číslo dva je vhodná pre jednotlivcov či firmy, ktorí potrebujú dať nabíjať dva automobily súčasne. Obe však môžu byť ešte doplnené o vaše špeciálne požiadavky. 

 

Hlavné výhody siete AgeVolt

  • už žiadne riešenie dojazdu,
  • nehrozia problémy s preťažením kabeláže, výpadkami, prekročením kapacity,
  • získate modulárne nabíjacie stanice podľa vašich požiadaviek,
  • máte možnosť prioritizácie a uvoľnenia vyššieho výkonu pre VIP automobily,
  • zdieľaný systém vám umožní profitovať, či už ste podnikateľ, alebo súkromník,
  • mesačne ďalej neplatíte žiadne ďalšie poplatky za správu nabíjacej stanice,
  • ako aktívni členovia siete získate možnosť nabíjať svoj elektromobil prakticky zadarmo,
  • máte prístup do inteligentnej aplikácie s prehľadnými dátami. 

 

Ekologické výhody AgeVolt systému pre Slovensko

  • energeticky trvalo udržateľný systém,
  • riešenie v boji proti klimatickej kríze,
  • menej hluku v mestách a obciach,
  • na nabíjanie sa dajú využiť i zbytky fotovoltiky,
  • nie je potrebné budovanie novej distribučnej elektrickej siete,
  • jeden riadiaci systém utiahne až 100 nabíjacích staníc.

 

Nechcete byť už viac pozadu, čo sa týka automobilovej dopravy a biznisu zároveň? Tak prejdite na revolučné riešenie, ktoré mení budúcnosť elektromobility už tento rok.  Zapojte sa do siete AgeVolt, ktorá získala ocenenie Seal of Excellence od Európskej komisie pre najsľubnejšie európske inovatívne projekty. Jazdite výhodnejšie, ekologickejšieinteligentnejšie.