Jun 7, 2022

ČO S POUŽITÝMI BATÉRIAMI: DÁ SA IM VDÝCHNUŤ DRUHÝ ŽIVOT?

O tom, že elektromobily majú veľa výhod, niet pochýb. Avšak sú tu stále nejaké nevyriešené otázky. Napríklad, ako naložiť s vyradenými batériami do elektromobilov? Tie sa rovnako ako každé iné zariadenie časom opotrebujú a stávajú nepoužiteľnými. O pár rokov sa ich môžu nazbierať desiatky miliónov… 

Dobré správy – batérie z elektromobilov sa dajú znova využiť

Vedeli ste, že viac ako 95 percent materiálu z použitých batérií sa dá recyklovať? Vdýchnuť im druhý život má záujem projekt European Battery Innovation, ktorého súčasťou je aj inovácia Slovákov zo spoločnosti ZTS VV (Centrum spojenej energie). Ten splnil náročné kritériá Európskej komisie a získal tak financovanie od Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky. Projekt, do ktorého sú zapojené aj slovenské univerzity, sa venuje výrobe druhotných batériových modulov. Takých s garantovanou životnosťou a parametrami určenými na využitie prioritne v energetickom sektore, v menej dynamických aplikáciách. Vďaka tejto inovácii sa významne predĺži životný cyklus batérií a znížia sa emisie, vznikajúce pri výrobe nových článkov. 

Ďalšie výhody elektromobilov pre životné prostredie

  • elektromobilita výrazne znižuje objem skleníkových plynov,
  • elektromobily počas prevádzky neprodukujú žiadne emisie,
  • elektromobilita je trvalo udržateľným riešením v boji proti klimatickej kríze,
  • na nabíjanie sa dajú využiť i zbytky fotovoltiky,
  • zníži sa hluk v mestách a obciach,
  • nie vždy je potrebné budovanie novej distribučnej elektrickej siete na nabíjanie.

Moderná a energeticky udržateľná sieť nabíjacích staníc AgeVolt

Utiahne až 100 nabíjacích staníc. Prepája nabíjanie elektromobilov s energetickým manažmentom budovy. Pozná maximálne zaťaženie kabeláže. Dokáže rozhodnúť o vhodnom výkone nabíjania. Dokonca na parkovisku rozozná, ktorým automobilom dať prioritu a uvoľniť pre ne vyšší výkon. Tak toto je energeticky udržateľný systém AgeVolt, fungujúci u nás od roku 2021, na princípe zdieľania súkromných nabíjačiek.

Pomocou aplikácie AgeVolt s pokročilými inteligentnými funkciami majú majitelia elektromobilov k dispozícii všetky potrebné dáta a prehľady. Zistia, kde sú možnosti pripojenia sa do siete verejne dostupných nabíjačiek. 

Aké nabíjacie stanice ponúka AgeVolt?

Máte na výber z dvoch základných možností. Wallbox vhodný do domácností na súkromné nabíjanie. Pillar pre všetky vonkajšie aj vnútorné, verejné alebo privátne parkoviská, vhodná pre jednotlivcov či firmy, ktorí potrebujú dať nabíjať dva automobily súčasne. Obe nabíjacie stanice disponujú pokročilými inteligentnými funkciami, intuitívnym obslužným softvérom, kompatibilným s aplikáciou AgeVolt a môžu byť doplnené ešte o vaše špeciálne požiadavky. 

Hlavné výhody siete AgeVolt

  • už žiadne problémy s dojazdom, preťažením kabeláže, výpadkami, prekročením kapacity,
  • možnosť prioritizácie a uvoľnenia vyššieho výkonu pre VIP automobily,
  • zdieľaný systém umožní profitovať podnikateľom i súkromníkom,
  • žiadne ďalšie mesačné poplatky za správu nabíjacej stanice,
  • aktívni členovia siete získajú možnosť nabíjania elektromobilu prakticky zadarmo,
  • modulárne nabíjacie stanice na mieru,
  • prístup do inteligentnej aplikácie s prehľadnými dátami.

Hoci je AgeVolt ešte len na začiatku svojej cesty, už teraz má za sebou jeden veľký úspech. A tým je uznanie od Európskej komisie. V podobe ocenenia Seal of Excellence, udeleného tým najsľubnejším európskym inovatívnym projektom. Tak neváhajte a zapojte sa i vy do siete AgeVolt. Zdieľajte tento systém s verejnosťou, profitujte z neho, prepojte ho s účtovným či dochádzkovým systémom, využívajte všetky jeho výhody. Jazdite výhodnejšie, ekologickejšieinteligentnejšie.